15 Ağustos 2017 Salı

Ek Gida - Kati Gida Macerası Basladi da Nerden Baslamali?

Sonunda 6 ay bitti ama ek gida - kati gida macerası basladi da nerden baslamali? Önceliğimiz her zaman doktorunun tavsiyesi ve yönlendirmesi..



Bizim ufaklık 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslendi. Etraftan gelen "Her şeyi yedir", "Su ver bari", "Bizimki her şeyi 4 aylıkken yemeye başladı" cümlelerine kulaklarımızı kapatıp, "Hı hı evet" diyerek kibar kibar geçiştiriyoruz. 

6. ayı dolmaya yakın, mama sandalyesi, alıştırma bardağı, meyve-sebze filesi, cam rende, silikon kaşıklar, tabaklar, mini tencereler derken ufak bir alışveriş gerekiyor. Genelde çabuk kavrıyorlar hemen ağıza götürmeyi.. Hiç biberon kullanmadıysa alıştırma bardağı ile su içirmeyi deneyebilirsiniz. Ama formul mama kullandıysa ve biberon ile içtiyse zaten olayı kavramıştır. Bir kaç çeşit edinmekte fayda olabilir. Hepsini sevemeyebiliyorlar çünkü.

Ek gıda macerası şu şekilde oldu; önümüzde 1 ay boyunca tadım günlerine başladı ufaklık. Ana besin kaynağımız hala anne sütü!! İçebildiği kadar da su.

1.aşamada 3 er gün aynı gıda olmak üzere, tek tek önce havuç, sonra patates, brokoli ve kabağın tadına baktı. Hem vucudun alışması, tadını öğrenmesi için hem de alerjik reaksiyon durumunu öğrenmek asıl amaç..  Püre halde ve birbirine karıştrmadan yedi yuttu :) 10 günün sonunda bu 4 ürün arasından 2şer 2 şer seçerek karıştırabiliriz. 2 den fazla karıştırmak yok. 1 öğünü artık sebze.. Sebzeye alıştıktan sonra (10.günün sonunda) tahıllar geldi menuye.. Sebzenin içine 1 tatlı kaşığı haşlanmış pirinç ya da irmik katarak günlük tahıl da olmasını sağladım. 1 çay kaşığı zeytinyağı da ek olarak.. 

2.aşamada ise meyveler işin içine dahil oldu. Yine 3 er gün tek tek armut, şeftali, kayısı ve muzu püre halinde yedi. Erik, kavun, karpuz, üzüm, avakado da deneyebilir. İkinci 10 günün sonunda ikili meyveleri karıştırabiliriz. Sebzeyi günlük yemeye devam.. Sebzelere ek olarak 2.öğünü artık meyve.. 

3.aşamada yegane besin kaynağı yoğurt.. Önemli olan hazır yoğurt olmaması.. İmkanınız varsa kapı sütü ile yoğurt yapmanız. Eğer sütçü ile muhattap değilseniz :) günlük süt alıp, kendi yoğurdunuzu kendiniz yapmanız.. Sebze ve meyveye devam.. 3. öğün artık yoğurt..

7. ayda ise gelsin 4.aşamada kahvaltının kralı yumurta.. Ama dikkat edilmesi gereken yumurtanın beyazı değil sarısı.. Beyazı alerjik reaksiyona açık bir besin. O yüzden 1 yaşa kadar beyazı yasak.. Haşlanmış yumurtanın sarısının 1/8 i kadarı yeterli :) minicik bir parça. Zaten yutması biraz zor.. Peynir de denenebilir.. Ev yapımı ya da beyaz peynir.. Sebze, meyve ve yoğurda devam.. 4.öğün artık kahvaltı.. 

1 yaşa kadar bal, tuz, şeker, patlıcan, bakla, yumurta beyazı, kivi, çilek, ananas, portakal yasak..

Ve daha bu bir başlangıç :) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder