29 Mayıs 2017 Pazartesi

Anne Sütünün Verimliliğini Arttiralim.. Peki Ama Nasil?

Anne sütünü ve verimliliğini arttırmak için öncelikle doktorumuzun tavsiyelerine kulak vermeliyiz.. Onun yönlendirmeleri ile en doğru bilgiye ulaşabiliriz..  Kendi tecrübelerime gelince;
  • Öncelikle günde en az 2,5-3 litre su içiyorum. En önemli süt yapıcı sudur.
  • Bunun dışında maden suyu, komposto, ayran, süt, rezene çayı (en fazla 2 fincan), çok az da olsa şekersiz çay ve kahve gibi sıvı da tüketiyorum.
  • Bol bol ten tene temas.. Üzerinizi çıkarın. Bebeğinizin de sadece bezi kalsın. Sarılın. Koklaşın. Uzanın yatağa, oda sıcaklığına dikkat ederek tabi. Evire çevire emzirin. Ne kadar çok emerse bebeğiniz,  o kadar çok süt verimliliği artar.
  • Stres ve üzüntüden uzak duruyorum.
  • Bol bol açık havaya çıkıyorum. En az 10 dakika, en fazla 2 saat. Hem bana hem bebeğime çok iyi geliyor. Tabi hava durumu ve bebeğimin açlık-tokluk-bez değişimini göz önünde bulundurarak. Her yerde gerekli önlemlerinizi alarak emzirebilirsiniz. Bebekle zor olmuyor mu derseniz, kanguru her derde deva.. Bebek arabası ve kanguru ile ilgili yazdığım post için tık tık..
  • Düzenli uyumaya ve dinlenmeye çalışıyorum. Bırakın mutfak işleri beklesin.. Akşama bol peynirli tost da fena bir öğün sayılmaz. Süt yapar diye aman tatlılara, böreklere saldırmayın :)
  • Şunu düşünmeniz belki doğum kilolarından biran önce kurtulmanızı sağlar: "Emzirmek zayıflatıyormuşşş" :)
Onun dışında belli başlı konular ise şu şekilde:

• Anne sütünü artırmanın ilk ve en önemli şartı sıvı tüketimini artırmaktır. Bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarı 2,5-3 litre kadardır, fakat anneler için bu yeterli değildir. Anne kendi gereksinmesinin yanı sıra sütü için de sıvı tüketmelidir. Bu da günde yaklaşık 3-3,5 litre sıvı tüketilmek anlamına gelir. Bunun 2 litresi sudan, kalanı şekersiz bitki çayları (isirgan otu cayi vb), ayran, çorba veya şekersiz meyve kompostolarından karşılanabilir.

• Düzenli, yeterli ve dengeli olarak bütün besin gruplarını içeren bir beslenme programı uygulanmalıdır.

• Anneler bebeği ve kendisi için yeterli miktarda protein alımına özen göstermelidir. Sütün ana bileşenlerinden biri olan protein, emziren annelerin beslenmesinin olmazsa olmazıdır. Anneler her gün mutlaka et, süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi protein kaynaklarından tüketmelidir. Özellikle kefir ve probiyotik içerikli yoğurtların anne sütünü artırıcı etkileri olduğu bilinmektedir.

• Aynı zamanda olası demir eksikliğini de gidermek için kırmızı et, yumurta, ceviz, badem, üzüm, kayısı vb. gibi demirden zengin besinleri tüketmek ihmal edilmemelidir. Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz, kıvırcık gibi taze sebzeler ve portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin alınması demir emilimini artırır.

• Vitamin, mineral ve posadan zengin taze sebze ve meyveleri her öğün tüketmeye özen gösterilmelidir. Özellikle kereviz, kabak, enginar, semizotu gibi sebzelerin anne sütünü artırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Emzikli annelerin iyi yıkanmış ve el yardımıyla parçalanarak hazırlanmış bir kase salata tüketmeleri önemlidir.

• A vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinleri daha fazla tüketilmesi onemlidir.

• Zeytinyağı tüketimine özen gösterilmelidir. Zeytinyağı içerdiği yağ asidi örüntüsüyle anne sütünün tekli doymamış yağ örüntüsünü artırmada önemli bir destektir.

• Özellikle balık protein ve n-3 yağ asitleri bakımından zengindir özellikler bu dönemde tüketilmesine özen gösterilmelidir.

• Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir.

• Fesleğen de unutulmamalıdır. Fesleğen bitkisinin de düzenli kullanımda anne sütünü artırabileceği bilinir. Anneler yemeklerinde fesleğene daha çok yer açmalıdır.

• Doğal maden suları hem sıvı hem de mineral takviyesi yapan en iyi kayaklardandır. Eğer annenin yüksek tansiyon veya böbrek problemi yok ise günde 1-2 şişe doğal maden suyu içilmelidir.

• Sıvı alımını artırırken bitki çaylarından destek alınabilir. Örneğin ısırgan otu çayının anne sütü oluşumunda olumlu etkileri bilinmektedir, rezene çayı annenin gazını rahatlatır, papatya çayı da annenin rahat uyumasına, psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir zararı olmayacaktır.

• Yemeklerle birlikte alındığında kansızlığa yol açabileceği için bitki çayları ara öğünlerde tercih edilmelidir.

• Karbonhidrat tüketim düzeyi yeterli olmalıdır. Emzirme döneminde yapılan en büyük yanlışlardan biri zayıflamak adına karbonhidrat tüketiminin tamamen kesilmesidir. Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Beyazlar yerine kaliteli karbonhidrat kaynakları olan tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.

• Yemeklerde kullanılacak yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Kalori değerini yükselten kızartma ve kavurma türü besinlerden uzak durulmalı, genellikle besinleri pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında ya da ızgara yöntemi kullanılmalıdır.

• Arpa Mucizesi: Ülkemizde daha çok alkolsüz bira veya malt içecek olarak tercih edilen, arpa ile hazırlanmış yiyeceklerin veya çimlenmiş arpa suyunun, anne sütünün verimliliğini ciddi anlamda artırdığı gözlenmiştir. Ülkemiz için yeni bir kavram olsa da, birçok ülkeden uzun zamandır anne sütünü artırmak için kullanılan bir tahıldır.



1 yorum:

  1. The 4 Best Casino Websites (2021) - Mapyro
    Discover the best casinos 상주 출장샵 for US players based on casino reviews and reviews. See 1869 울산광역 출장샵 casino 김천 출장안마 websites that are of gambling value and have been 춘천 출장마사지 tested to 울산광역 출장마사지

    YanıtlaSil